Müslirecept
Lyxmüsli
16 - 20 portioner
Ingredienser
- 5 dl Havregryn
- 5 dl Rågflingor
- 1 dl Krossade linfrön
- 1 dl Havrekli
- 2 dl Pumpafrön
- 1 dl Kokosflingor
- 1 tsk Salt
- 2 dl Grovt hackade blandade nötter (t.ex pistage och mandel)
- 1 dl Flytande honung
- 0,5 dl Rapsolja
- 2 dl Äppeljuice
- 200 gram Torkad blandad frukt, (t.ex. russin eller blåbär)
Tillagning
- Blanda alla torra ingredienser utom frukten, häll över honung, olja och juice och rör om tills blandningen är jämt fuktad.
- Häll ut müslin på en plåt och rosta den i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills den känns torr. Rör om med jämna mellanrum.
- Låt musin svalna. Häll över frukten och blanda samman.
Müsli med kanel- och honungsrostad havre
ca 6 portioner
Ingredienser
- 0,5 dl Havregryn
- 0,5 dl Hasselnötter
- 0,5 msk Smör
- 1 tsk Flytande honung
- 1 krm Kanel
Tillagning
- Hacka nötterna och rosta dem tillsammans med havregrynen i en stekpanna under omrörning några minuter.
- Häll i smör, honung och kanel.
- Låt müslin svalna och förvara i burkar i kylskåpet.
Nyttig GI-Müsli
ca 12 portioner
Ingredienser
- 2,5 dl Vatten
- 0,5 dl Flytande honung
- 5 dl Havregryn
- 5 dl Rågflingor
- 2 dl Solrosfrön
- 1 dl Linfrön
- 1 dl Psylliumfrön
- 1 dl Kokos
- 1 dl Hackad mandel
- 1 dl Hackade valnötter eller annan nötsort
- 1 dl Russin
- 1 dl Torkad frukt
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda vatten och honung i en bunke
- Tillsätt resten av ingredienserna förutom russin och torkad frukt
- Häll ut i långpanna och grädda i ungen. Rör om ofta.
- Låt svalna och rör i russin och torkad frukt
- Häll i russin och torkad frukt
Rostad hälsomüsli
Ingredienser
- 4 dl Havregryn
- 1,5 dl Mandel
- 1 dl Solrosfrön
- 6 st Torkade aprikoser
- 6 st Katrinplommon
- 1 msk Fruktsocker
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn, solrosfrön och fruksocker i en skål.
- Grovhacka mandelnoch rör ner i skålen
- Bred ut på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
- Hacka aprikoser och katrinplommon och tillsätt dessa då müslin svalnat något. Förvara i en plast eller glasburk.